Av kokk Norman Both
Smakfull tapasboller – sjekk om vi har lammekjøttdeig i nettbutikken
Lammetapasboller
Ingredienser:
1 kg lammekjøttdeig
2 mellomstore løk
2 hvitløksfed
Persille
Rosmarin
2 spiseskjeer Dijon-sennep eller annen sterk sennep (ikke søt sennep).
Nøytral olje (kan være solsikke- eller rapsolje) eller god olivenolje.
Tilsett salt og pepper etter egen smak.
Slik gjør du
Kutt løk og hvitløk i små biter. Fres i olje til den blir gjennomsiktig, fin glans. Løken skal ikke bli brun, fordi da blir den bittert.
Avkjøl.
Ha all kjøttdeig i en bolle. Legg i løk og hvitløk, finhakket rosmarin, persille og sennep. Bland grundig og lenge.
Lag tapasbollen i den størrelsen du ønsker.
Stek i oljen.
Server gjerne lammetapasbollene med en krydret tomatsaus.
Tomatsaus
Skjær en løk, en chili og en hvitløk i biter. Frest sammen i stekepanne/jerngryte.
Tilsett 500 gram mode tomater i biter.
2 spiseskjeer tomatpure.
Kok inn md 5 dl kalv-eller oksekraft.
En spiseskje oregano.
Salt og pepper
Redusere til halvparten.
Til slutt bruk en stavmikser til du har en fin konsistent og nok binding i sausen.
Servere gjerne med litt basilikum og creme fraiche på toppen.
Potetmos med jordskokk
1 kg potet
500 g jordskokk
2 dl fløte
100 g meierismør
3 ts salt
1 ts pepper
Skrell poteter og jordskokker og legg i kokende vann. La koke i 5 minutter og sil av vannet. Dette gjør vi for å slippe at jordskokkene skal skape mye luft i magen. Ha på nytt vann og kok poteter og jordskokker møre. Sil og damp av vannet. Mos poteter og jordskokker med en potetmoser. Ha i fløte og terninger av smør. Forsett å mos til massen er blitt en jevn masse. Krydre så med salt og pepper. Ha gjerne noe grønt over ved servering. Vi har brukt solsikkeskudd. Dette smaker godt og gir en liten krunsj til potetmosen.
SMAKSLAM
– Råvarer med “viltsmak”
SMAKSLAM
– Med smak av skog
Annika og Per Øivin er tredje generasjon som driver gården Jahren Søndre i Sande.
Lammene, som blir født her i slutten av april, lever så og si hele sitt liv ute i det fri sammen med sin mor.
De første par ukene er de nyfødte lammene inne, slik at vi kan følge med på at de får i seg nok råmelk og blir ordentlig godt kjent med mora.
Når graset blir grønt slippes Smakslammene på vårbeite her på gården. Fra slutten av mai er dyra på skogsbeite på Vestskogen under 1 km fra gården. Søyene er veldig stedbundne og går stort sett på de samme områdene hvert år.
Allerede når lammene er noen uker gamle, lærer de beiteadferd av sin mor. På skogsbeite får lammene stor variasjon i kostholdet, alt fra blader, knopper, urter og gras.
Utover høsten faller kvaliteten på beitene og i begynnelsen av september blir sauene sanket hjem fra skogsbeite. De fleste lammene er da store nok til å bli slaktet.